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Answer: No. The borrower is responsible for 
providing an accurate calculation of payroll 
costs, and the borrower must attest to the 
accuracy of those calculations. However, 
the SBA expects lenders to perform a 
good faith review in a reasonable time of 
both the borrower’s calculations and the 
supporting documents regarding average 
monthly payroll costs. A lender should 
apply a level of diligence in reviewing the 
calculations that corresponds to the quality 
of supporting documentation supplied 
by the borrower. As an example, it would 
be reasonable for a lender to conduct a 
minimal review of calculations based on 
payroll reports from a recognized third-party 
payroll processor. If lenders find errors in a 
borrower’s calculations or a material lack of 
substantiation in the borrower’s supporting 
documentation, the lender should assist the 
borrower in remedying the error. 

2.	Question: Are small business concerns (as 
defined in Section 3 of the Small Business 
Act, 15 U.S.C. 632 (Section 3) required to 
have 500 or fewer employees to be eligible 
borrowers under the PPP? 
 
Answer: No. Small business concerns 
with more than 500 employees can still be 
eligible to borrow under the PPP, provided 
they satisfy the existing statutory and 
regulatory definition of a “small business 
concern” under Section 3. A business 
can qualify if it meets the SBA employee-
based or revenue-based size standards 
corresponding to the business’s primary 
industry. Businesses can go to www.sba.
gov/size for information on the SBA’s 
industry size standards. 

Certain provisions of the Coronavirus/Covid-19 
economic stimulus legislation are subject to 
the issuance of government regulations and 
other government action, thus certain details 
regarding the legislation may be clarified or 
added.

On April 6, the Small Business Administration 
(SBA) issued further guidance answering 
frequently asked questions (FAQs) from 
both borrowers and lenders regarding the 
implementation of the Paycheck Protection 
Program (PPP), established by Section 1102 
of the Coronavirus Aid, Relief, and Economic 
Security Act (the CARES Act). The SBA noted 
that borrowers and lenders may rely on the 
guidance as the SBA’s interpretation of the 
CARES Act and the Paycheck Protection 
Program Interim Final Rule (PPP Interim Final 
Rule) issued by the U.S. Department of the 
Treasury. Further, the guidance provided that the 
U.S. government will not challenge any lender 
actions under the PPP that conform to the 
guidance, the PPP Interim Final Rule, and any 
subsequent rule-making in effect at the time. 
Note, however, that the SBA has acknowledged 
that the guidance does not carry the force and 
effect of law independent of the statute and the 
regulations on which it is based. The FAQs and 
the SBA’s responses are as follows:

1.	Question: Paragraph 3.b.iii of the PPP 
Interim Final Rule provides that lenders 
must “[c]onfirm the dollar amount of 
average monthly payroll costs for the 
preceding calendar year by reviewing the 
payroll documentations submitted with the 
borrower’s application.” Is a lender required 
to replicate every borrower’s calculations? 
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A business can also qualify under the PPP 
as a small business concern if it satisfied 
both tests of the SBA’s “alternative size 
standard” as of March 27, 2020: (1) the 
business’s maximum tangible net worth 
is less than or equal to $15 million and (2) 
the business’s average net income after 
deducting federal income taxes (note that 
this calculation excludes any carryover 
losses) for the two full fiscal years prior to 
the application date is less than or equal to 
$5 million. 
 
Unless otherwise ineligible, a business 
that qualifies as a small business concern 
under Section 3 may truthfully attest to its 
eligibility for PPP loans on the Borrower 
Application Form. 

3.	Question: Must a business qualify as a 
small business concern (as defined in 
Section 3) in order to participate in the PPP? 
 
Answer: No. In addition to small business 
concerns, if a business has 500 or 
fewer employees whose principal place 
of residence is within the U.S. or the 
business meets the SBA’s employee-
based size standards for the relevant 
industry (if applicable), the business 
is eligible to participate in the PPP. 
Additionally, qualifying tax-exempt nonprofit 
organizations described in Section 501(c)
(3) of the Internal Revenue Code (IRC), tax-
exempt veterans organizations described 
under Section 501(c)(19) of the IRC, and 
tribal business concerns described in 
Section 31(b)(2)(C) of the Small Business 
Act are eligible for PPP loans, provided 
they have 500 or fewer employees whose 
principal place of residence is in the U.S. or 
they meet the SBA’s employee-based size 
standards for the industry in which they 
operate. 

4.	Question: Are lenders required to make an 
independent determination regarding the 
applicability of affiliation rules under 13 
C.F.R. 121.301(f) to borrowers? 
 
Answer: No. The borrower is responsible 
for determining which entities (if any) are 
affiliates under 13 C.F.R. 121.301(f) and then 
determining the total employee head count 
of the borrower and its affiliates. Lenders 
may rely on borrowers’ certifications as to 
affiliation determinations. 
 
 

5.	Question: Are borrowers required to apply 
the SBA’s affiliation rules under 13 C.F.R. 
121.301(f)? 
 
Answer: Yes. Borrowers must apply the 
affiliation rules set forth in the SBA’s Interim 
Final Rule on Affiliation. When the borrower 
certifies on the Borrower Application Form 
that it is eligible to receive a PPP loan, the 
borrower is certifying that it has applied 
the affiliation rules, if applicable, and is still 
eligible to receive a PPP loan. The SBA’s 
existing affiliation exclusion rules apply 
to the PPP, including, for example, those 
exclusions under 13 C.F.R. 121.103(b)(2). 

6.	Question: If a minority shareholder, deemed 
to be in control of the business because 
the shareholder has the right to prevent a 
quorum or otherwise block action by the 
board of directors or shareholders (based 
on 13 C.F.R. 121.301(f)(1)), irrevocably 
relinquishes those rights, is the minority 
shareholder still considered to be an affiliate 
of the business? 
 
Answer: No. A minority shareholder that 
irrevocably waives or relinquishes any of 
its existing rights specified in 13 C.F.R. 
121.301(f)(1) would no longer be considered 
an affiliate of the business (provided that 
no other relationship triggers the affiliation 
rules). 

7.	Question: Does the CARES Act exclusion 
of employee compensation in excess of a 
$100,000 annual salary from the definition 
of payroll costs apply to all employee 
benefits of monetary value? 
 
Answer: No. The exclusion of compensation 
in excess of a $100,000 annual salary 
applies only to cash compensation and 
excludes noncash benefits. Examples of 
excluded noncash benefits are employer 
contributions to defined-benefit or defined-
contribution retirement plans; payments for 
providing employee benefits such as group 
health care coverage, including insurance 
premiums; and payments of state and local 
taxes assessed on employee compensation. 

8.	Question: Do PPP loans cover sick leave? 
 
Answer: Yes. PPP loans cover payroll costs, 
which include costs of employee sick leave 
(as well as costs for employee vacation 
and parental, family, and medical leave). 
However, the CARES Act does exclude 
qualified sick and family leave wages for 
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which a credit is allowed under Sections 
7001 and 7003 of the Families First 
Coronavirus Response Act (Public Law 116-
127). Information about the Paid Sick Leave 
Refundable Credit can be found here. 

9.	Question: Is a seasonal small business 
that was not operating at full capacity as 
of February 15, 2020 still eligible under the 
PPP? 
 
Answer: A lender may consider whether a 
seasonal small business was in operation 
on February 15, 2020, or for an eight-week 
period between February 15, 2019, and June 
30, 2019, for eligibility purposes. 

10.	 Question: What if an eligible borrower 
contracts with a third-party payer such as a 
payroll provider or a professional employer 
organization (PEO) to process payroll and 
report payroll taxes? 
 
Answer: In the event that a borrower 
reports wage and other data on the 
employer identification number of a PEO 
or other payroll provider as required 
under some state registration laws, 
payroll documentation provided by the 
payroll provider indicating the amount 
of wages and payroll taxes attributable 
to the borrower’s employees as reported 
to the IRS will be considered acceptable 
payroll documentation under the PPP. 
Borrowers should use, if it is available, 
relevant information from a Schedule R 
Form (Form 941), Allocation Schedule for 
Aggregate Form 941 Filers, attached to 
the PEO’s or other payroll provider’s Form 
941, Employer’s Quarterly Federal Tax 
Return. If that information is not available, 
eligible borrowers should instead obtain 
a statement from the payroll provider 
documenting the amount of wages and 
payroll taxes. Additionally, the eligible 
borrower’s employees will not be considered 
employees of the eligible borrower’s payroll 
provider or PEO. 

11.	 Question: May lenders accept signatures 
from a single individual authorized to sign 
on behalf of the borrower? 
 
Answer: Yes. However, borrowers must note 
that only an authorized representative of the 
business seeking a loan is permitted to sign 
on behalf of the business. The individual’s 
signature as an “authorized representative 
of applicant” is a representation to the 
lender and the U.S. government that 

the signatory is authorized to make the 
certifications on the Borrower Application 
Form on behalf of the business and 
each owner of 20 percent or more of the 
applicant’s equity, if any. Lenders may 
rely on that representation and accept an 
individual signatory’s signature on that 
basis. 

12.	 Question: I pleaded guilty to a felony 
crime “a very long time ago.” Am I still 
eligible under the PPP? 
 
Answer: Yes. Businesses are ineligible only 
if an owner of 20 percent or more of the 
applicant’s equity is presently incarcerated; 
is on probation or parole; is subject to 
an indictment, criminal information, 
arraignment, or other means by which 
formal criminal charges are brought in any 
jurisdictions; or, within the past five years, 
for any felony, has been convicted, pleaded 
guilty, pleaded nolo contendere, been placed 
on pretrial diversion, or been placed on 
any form of parole or probation (including 
probation before judgement). 

13.	 Question: May lenders use their own 
online portals and an electronic form 
the lenders created to collect the same 
information and certifications as in the 
Borrower Application Form, in order to 
complete implementation of their online 
portals? 
 
Answer: Yes. Lenders may use their own 
online systems and a form they establish 
that asks for the same information as on the 
Borrower Application Form. Lenders must 
use the same language as on the Borrower 
Application Form. Ultimately, lenders are 
still required to send the data to the SBA 
using the SBA’s interface. 

14.	 Question: What time period should 
borrowers use to determine their number 
of employees and payroll costs to calculate 
their maximum loan amounts? 
 
Answer: Borrowers may calculate their 
aggregate payroll costs using data either 
from the previous 12 months or from 
calendar year 2019. Seasonal businesses 
may use average monthly payroll for 
the period beginning either February 15, 
2019, or March 1, 2019, and ending June 
30, 2019. An applicant that was not in 
business from February 15, 2019, to June 
30, 2019, may use the average monthly 
payroll costs for the period January 1, 2020, 
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through February 29, 2020. Borrowers 
may use their average employment over 
the same time periods to determine the 
number of employees for purposes of 
applying an employee-based size standard. 
Alternatively, borrowers may elect to use 
the SBA’s usual calculation: the average 
number of employees per pay period in 
the 12 completed calendar months prior 
to the date of the loan application (or the 
average number of employees for each of 
the pay periods that the business has been 
operational, if it has not been operational for 
12 months). 

15.	 Question: Should payments to an 
independent contractor or sole proprietor 
be included in the eligible borrower’s 
calculations of payroll costs? 
 
Answer: No. Eligible borrowers should 
exclude any amounts paid to an 
independent contractor or sole proprietor 
from the calculation of payroll costs. An 
independent contractor or sole proprietor 
will itself be eligible for a loan under the 
PPP, provided it satisfies the applicable 
requirements 

16.	 Question: How should a borrower account 
for federal taxes when determining its 
payroll costs for purposes of the maximum 
loan amount, allowable uses of a PPP 
loan, and the amount of a loan that may be 
forgiven. 
 
Answer: Under the CARES Act, payroll costs 
are calculated on a gross basis without 
regard to federal taxes imposed or withheld, 
such as the employee’s or employer’s 
share of Federal Insurance Contributions 
Act (FICA) and income taxes required to 
be withheld from employees. Payroll costs 
are not reduced by taxes imposed on an 
employee and required to be withheld by the 
employer, but payroll costs do not include 
the employer’s share of payroll tax. As an 
example, if any employee earns $4,000 per 
month in gross wages from which $500 
in federal taxes was withheld, the income 
would count as $4,000 in payroll costs. 
While the employee would receive $3,500 
and $500 would be paid to the federal 
government, the employer-side federal 
payroll taxes imposed on the $4,000 in 
wages are excluded from the payroll costs 
under the statute. 
 
 
 

The SBA arrived at this result by interpreting 
the definition of “payroll costs” in the CARES 
Act, which excludes “taxes imposed or 
withheld under chapters 21, 22, or 24 of 
the Internal Revenue Code of 1986 during 
the covered period,” which is February 15, 
2020, to June 30, 2020, as meaning payroll 
costs are calculated on a gross basis 
without subtracting federal taxes that are 
imposed on the employee or withheld from 
employee wages. The SBA noted that this 
interpretation is consistent with the text 
of the statute and advances the legislative 
purpose of ensuring workers remain paid 
and employed. 

17.	 Question: I filed or approved a loan 
application based on the version of the PPP 
Interim Final Rule published on April 2, 2020. 
Do I need to take any action based on the 
updated guidance in these FAQs? 
 
Answer:  No. Borrowers and lenders may rely 
on the laws, rules, and guidance available 
at the time of the relevant application. 
However, if a borrower previously submitted 
a loan application that has not yet been 
processed, the borrower may revise the 
application based on clarifications in the 
FAQs. 

18.	 Question: Are PPP loans for existing 
customers new accounts for FinCEN Rule 
CDD purposes? Are lenders required to 
collect, certify, or verify beneficial ownership 
information in accordance with the rule 
requirements for existing customers? 
 
Answer: If a lender is making a PPP loan 
to an existing customer and the necessary 
information was previously verified, 
the lender does not need to reverify the 
information. Furthermore, federally insured 
depository institutions and federally 
insured credit unions eligible to lend 
under the PPP that have not yet collected 
beneficial ownership information on existing 
customers do not have to collect and verify 
beneficial ownership information for those 
customers applying for new PPP loans, 
unless otherwise indicated by the lender’s 
risk-based approach to Bank Secrecy Act 
compliance. 

To see our prior alerts and other material related 
to the pandemic, please visit the Coronavirus/
COVID-19: Facts, Insights & Resources page of 
our website by clicking here.

https://www.lowenstein.com/practices/coronaviruscovid-19-facts-insights-resources
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